Sortering av sopor

Nyheter kring sophanteringen våren 2024

Förpackningar måste vikas ihop och komprimeras ordentligt! Det är av vikt att samtliga medlemmar i föreningen hjälps åt! Stora skrymmande förpackningar måste också fortsättningsvis tas till sopcontainrarna i kvarteret (som finns kvar några år till) eller återvinningscentralen (närmaste är Roslagstulls ÅVC i Vanadisberget). För det fall medlemmarna inte hjälps åt med att bland annat se till att soporna hamnar i rätt kärl och komprimeras kommer styrelsen behöva hitta ny lösning för sopåtervinning, vilket med största sannolikhet kommer bli dyrare och resultera i ökade avgifter för medlemmarna. Från och med 2024 har kommunerna tagit över ansvaret för återvinning av förpackningar (glas, papper/kartong, metall och plast) i tillägg till det tidigare ansvaret för matavfall och hushållssopor. Ny lagstiftning med avsikt att främja miljön gör det under de närmaste åren obligatoriskt med s.k. fastighetsnära insamling (FNI) av återvinningsbart material i en bostadsrättsförening. Vår förening, Sleipner 16, ligger redan väl framme. För oss återstår egentligen bara att se till att också pappersförpackningar kan källsorteras i vårt soprum.

Styrelsen har beslutat att vi startar insamling av kartong och papper för återvinning i vår fastighet med början måndagen den 18 mars. Det kan dock bara ordnas på bekostnad av hushållssoporna, som för närvarande slängs i två kärl à 370 L och töms två gånger per vecka (måndag och torsdag). Från och med den 18/3 kommer vi endast att ha ett kärl à 370 L för hushållssopor som töms tre gånger per vecka (måndag, onsdag, fredag). Pappers- och kartongsorteringen minskar givetvis volymen på hushållssoporna, varför det verkar rimligt att förvänta sig mindre volym hushållssopor. Kärlet för insamling av pappersförpackningar är också på 370 L och kommer tömmas varannan vecka (liksom plast, glas- och tidningsfraktionerna). Det får innehålla livsmedelsförpackningar, pasta- och flingpaket, dryckeskartonger (mjölk, fil, vin etc.), papperspåsar, leksakskartonger och wellpappkartonger, men INTE kuvert, tidningar, broschyrer eller frigolit. Alla förpackningar måste vikas ihop och komprimeras ordentligt.

Stora skrymmande förpackningar måste också fortsättningsvis tas till sopcontainrarna i kvarteret (som finns kvar några år till) eller återvinningscentralen (närmaste är Roslagstulls ÅVC i Vanadisberget). Om inte kommer våra sopkärl bli överfulla. En del ändringar av kärlens placering i soprummet kommer ske, så se upp så att soporna slängs i rätt kärl! Förändringen införs i första hand för att stärka kommunens arbete för förbättrad miljö. Det är värt att stödjas. Dessutom kommer det inte att kosta föreningen något eftersom kommunen ger återbäring till bostadsrättsföreningar utifrån antal sopfraktioner som återvinns i fastigheten. Det är styrelsens förhoppning att alla vill medverka till en fortsatt bra sopsortering i vår förening

 

För trivseln i husen är det viktigt att vi hjälps åt med sopsorteringen.

Sortera soporna och stoppa dem i rätt kärl i soprummet. Sådana finns nu för plast, tidningar, färgat respektive ofärgat glas, metall, elavfall, matavfall och ”hushållssopor”. Dessutom har vi en holk för batterier och en plastbalja för lampor (glöd- & LED-lampor och ljusrör). Återvinning av plast, glas och metall avser förpackningar - inget annat. 

På dekalen, uppklistrad på varje kärl, finns anvisning om vad som får slängas:

Hushållssoporna ska komprimeras så mycket som möjligt. Annars tar det orimligt stort utrymme.Tidningskärlet är endast till för tidningar och tidningspapper, inte för kontors-, skriv- och ritpapperRengör plast- och metallförpackningar, töm flaskorna helt på innehåll - så kan vi undvika otrevlig och motbjudande lukt/stank i soprummet. Och var noga med att inte spilla ut innehåll på vägen dit!Glaskärlen är bara till för glasflaskor och glasburkar, inte för dricksglas, porslin eller keramik

Däremot har vi ingen återvinning av pappersförpackningar, d.v.s. kartong, wellpapp, omslagspapper och liknande. Så var snälla och släng inte pizzakartonger, presentpapper, papperskassar etc i vårt soprum (och inte heller i hushållssoporna) utan lämna dem i behållare för återvinning i närheten (närmast på Frejgatan nedanför korsningen med Norrtullsgatan eller utanför Wasahallen på Upplandsgatan).

Läs mer under fliken "Regler & Råd" - Avfall & ÅV.